|
|
0
52
add_circle_outline |
اندازه فونت |
remove_circle_outline |
چطور درباره خواستگار تحقیق کنیم؟
چطور درباره خواستگار تحقیق کنیم؟
اگر به 30 سال قبل برگردید و حرفی از تحقیق و پرس و جوی خواستگاری بزنید، به احتمال زیاد همه با چشم غره نگاهتان میکنند و میگویند زبانت را گاز بگیر! مگر به دختر/پسر حاج فلانی شک داری؟ حقیقت این است که تا همین چند سال قبل، ازدواج آنقدر «درون شبکهای» بود که کمتر کسی ضرورت تحقیق پیش از ازدواج را احساس میکرد. منظور از درون شبکهای، ازدواجهای فامیلی، واسطهای یا همسایگی است که رسمیترین شکل ازدواج ایرانی به حساب میآمدند.
چطور درباره خواستگار تحقیق کنیم؟
امروز اما با پیچیده شدن روابط، تغییر الگوهای آشنایی و ازدواج، زیاد شدن مهاجرت و حتی بالا رفتن مشکلات زمینهای مثل اعتیاد یا بیماریهای عصبی، ازدواج دیگر به سادگی و کم خطری گذشته نیست. در واقع همان قدر که ریسک ازدواج بالا رفته، ضرورت تحقیق و دقت و شناخت هم بیشتر شده است.
در ازدواج دو نوع تحقیق وجود دارد؛ تحقیق اولیه و تحقیق اصلی. تحقیق اولیه مختصر است و قبل از اجازه گرفتن برای خواستگاری انجام میشود و مسئله همتایی خانوادهها از جهت اجتماعی، فرهنگی و دینی مد نظر است.
سؤالات اولیه درباره سن، تحصیلات، خدمت نظام وظیفه، شهر محل زندگی و... در همان تماس تلفنی برای قرار خواستگاری پرسیده میشود.
تحقیق اصلی پس از خواستگاری و جلسات گفتگوی پسر و دختر و با هدف رفع ابهامات انجام میشود. بنابراین برای انجام چنین کار مهم و ظریفی، باید چند نکته مهم را بدانید:
• از چه چیزی تحقیق کنیم؟
مسلم است؛ از خواستگار! اما این که چه چیزهایی را درباره خواستگار باید بدانید، نکته مهمی است که خیلیها ساده از کنار آن میگذرند. با این توجیه که: شناخت کامل زیر یک سقف به دست میآید. اما واقعیت این است که بخش مهمی از شناخت مربوط به همین پرس و جوهاست. شما درباره این ویژگیها باید از اطرافیان عروس خانم یا آقای داماد پرس و جو کنید: الف) خانواده، ب)رفتار فردی و اجتماعی، ج)دوستان، د) مسئولیتپذیری ه)رعایت حقوق دیگران، و)اعتقادات مذهبی، ز)تواناییهای او.
سوالاتتان هم حول و حوش این موضوعات خواهد بود
- صفت بارز اخلاقی او چیست؟
- تا به حال عصبانی شدنش را دیدهاید؟ این جور وقتها چطور رفتار میکند؟
-رفتار اجتماعی او را چطور میبینید؟ روابطش با دوستان و خانواده چطور است؟
-کدام صفات اخلاقی را در او بیشتر میبینید؟
- عصبانیت او را در چه مواقعی دیدهاید؟
-با چه افرادی (چه تیپ شخصیتی) رفتوآمد میکند؟
- اجتماعی است یا منزوی؟
-تا چه حد به خانواده و دوستان خود وفادار است؟
- چقدر به قولی که میدهد پایبند است؟
- تلاش او برای کسب روزی حلال چگونه است؟ و...
از چه کسانی تحقیق کنیم
چطور درباره خواستگار تحقیق کنیم؟
1- تحقیق از آشنایان
بستگان شخص از روحیات، اخلاق و کردار او باخبرند. میتوان درباره فرد مورد نظر از آنها تحقیق کرد. البته این به تنهایی کافی نیست چون ممکن است خویشاوندان، مصلحتاندیشی کنند.
2- تحقیق از دوستان
دوستان نزدیک فرد که مدتی با او در تماس و معاشرت و دوستی بودهاند منابع خوبی برای تحقیق هستند.
دوستی محصول هم رنگی و تفاهم است و معمولاً افراد درستکار با افراد ناشایست و بیبندوبار دوست نمیشوند. در واقع دوستان هرکس تا حدی منعکسکننده روحیات او هستند.
3- تحقیق از محل کار یا تحصیل
این افراد ممکن است مطالبی درباره شخص مورد نظر بدانند که حتی خویشان و دوستان نزدیک او ندانند. این روش تحقیق از دو روش پیش بهتر نیست اما کامل کننده آنهاست. از این طریق ما قادر به شناخت فرد در زمینههایی هستیم مانند: نحوه برخورد او با ارباب رجوع، نحوه مراوده با همکاران، همکاری و سازش با دیگران و پایبندی به اعتقادات دینی.
4- تحقیق از همسایهها
این رایجترین روشی است که افراد با آن تحقیق میکنند. با تحقیق در محل کار و تحصیل میتوان به شناختی از فرد و روحیات او دست یافت، اما با تحقیق در محل زندگی او، امکان شناخت خانواده هم میسر میشود. البته مشروط بر آنکه اعضای خانواده او در محل سکونت فرد مورد نظر حضور داشته باشند و علاوه بر آن مدتی از زمان سکونت آنها در آن محل گذشته باشد تا همسایگان به شناختی هرچند نسبی از آن خانواده رسیده باشند. از همسایگان در مورد اخلاق در خانه، سابقه دعوا و یا رفتار بد در محله پرسوجو کنید اما مواظب باشید که جزئیات خواستگاری و ارتباط با آنها را بر ملا نکنید؛ چون ممکن است همسایهها بعداً مزاحمت ایجاد کنند.
5- تحقیق از معرف
در مورد ازدواجهایی با حضور یک معرف، اگر فردی که دختر و پسر را به هم معرفی میکند، نسبت به اهمیت کار خود آگاه باشد و آن را با شناخت کافی نسبت به روحیات دو طرف انجام دهد، منبع خوبی برای شناخت و تحقیق خواهد بود.
6- صحبت با فرد مورد نظر
بعد از همه این راهها میتوان جلساتی برای گفتگوی خانوادگی، مهمانیهای خصوصی با حضور خانواده دختر و پسر و جلسات گفتگوی دو نفره عروس و داماد ترتیب داد تا با هم بیشتر آشنا شوند.
قرار نیست نظرتان در تحقیقات همجهت با شخص منبع تحقیق باشد. شما برای کشف حقیقت آمدهاید نه برای ایجاد ارتباط و تفاهم هرچند ارتباط مناسب و حسنتفاهم. میتواند به طرف مقابل اطمینان دهد و نکات مهمی بیان کند
نکات مهم در تحقیق
• سعی کنید با همکار و هم مغازهای او قرار ملاقاتی بگذارید و از دوستان او راجع به خصوصیات روحیاش سؤال کنید. از مسافرتها و جاهایی که با هم رفتهاند و از علایق او بپرسید. موقعیت آنها و اینکه به چه اسم و عنوانی مشهورند، چقدر با همسایگان ارتباط دارند و اینکه چه چیزهایی بیشتر برایشان مهم است.
• قرار نیست نظرتان در تحقیقات همجهت با شخص منبع تحقیق باشد. شما برای کشف حقیقت آمدهاید نه برای ایجاد ارتباط و تفاهم. هرچند ارتباط مناسب و حسنتفاهم میتواند به طرف مقابل اطمینان دهد و نکات مهمی بیان کند.
• تغییر و تحول در زندگی فرد خود نشانههایی از حالات و روحیات اوست. در تحقیق به این مسئله توجه کنید.
• کسی که برای تحقیق میرود، میتواند با موضوع دیگری غیر از ازدواج سؤالاتی بپرسد. سپس موضوعات را به طور مستقیم بیان کند.
• موضوعاتی که برایتان اهمیت بیشتری دارد به محقق تأکید کنید و از او بخواهید اهمیت موضوع را بروز ندهد.
• اگر هنگام گفتگو با افراد مختلف به تناقضی رسیدید، تحقیق در آن زمینه را با دقت بیشتر و به دور از حساسیت ادامه دهید.
فراوری: فاطمه ایمانی
بخش کلوب ازدواج تبیان
برگرفته از جام جم آنلاین، سیمرغ
|
|